“Sulama sistemlerinde garantili servis bakım hizmetleri…”

BAHÇENİZE OTOMATİK BİR SULAMA SİSTEMİ KURALIM, ZAMANINIZ SİZE KALSIN, SİZ BAHÇENİZİN KEYFİNİ SÜRÜN…

Günümüzde özellikle kentsel yerleşim bölgelerinde giderek önem kazanmaya başlamış olan otomatik sulama teknolojisi kıt bir kaynak olan suyun tasarruf edilebilmesi, bitkiye doğru zamanda ve uygun miktarda su verilebilmesi, insan hatalarından doğabilecek zararların asgari seviyeye indirilebilmesi ve nihayet işgücü maliyetinin azaltılabilmesi gereksinimlerinden ortaya çıkmıştır.

Bitkilerin sulanması, insanoğlunun bitki yetiştirmesi kadar eskidir. Muhtemelen insanoğlunun tohumdan bitki üretmesini öğrendikten sonra ilk işi verimliliği arttırmak için ürettiği bitkiyi sulamak olmuştur. Tüm dünyada sulama,içme suyundan sonra suyun en fazla kullanıldığı yer olmuştur. Günümüzde gelişmiş ülkelerde suyun %50-60 kadarı tarımsal sulama amaçlı kullanılmaktadır. Su kaynaklarının her geçen gün daha da önemli olduğu dünyada, sulama suyunun efektif kullanılması gerektiği açıktır.

Bitkilerin gelişmeleri ve olgunlaşmaları için fazla miktarda suya ihtiyaç vardır. İhtiyaç duydukları tohum ekiminden hasat dönemine kadar tarlada bitki kök bölgesinde yeterli rutubetin bulunması gerekir. Bu rutubetin kaynağı yağışlar ve sulamadır. Sulama sistemleri; ilkel metotlardan başlayarak teknolojik aşamalardan geçmiş ve yeni ve modern uygulamalara ulaşmıştır. Bu gelişim süresinde sulama sistemleri de değişmiştir.

  • Yüzeysel sulama (Salma,Tava,Karık,Delikli Boru)
  • Toprak Altı (Subirrigation) Sulama
  • Damlama Sulama
  • Yağmurlama Sulama

Sulama

Tüm canlılar gibi bitkilerin de büyük çoğunluğu sudan oluşmuştur. Bazılarının hücrelerinde %90 oranında su vardır. Bitkiler ışık ve suyla büyür. Özellikle büyüme aşamasındaki bitkilerin daha çok su gereksinimi vardır. Suyu emmeyi sağlayan bitki kökleri doğal bir pompa görevini görür. Aldığı suyu terleme yoluyla yumuşak dokuları, gözenekleriyle ve yapraklarıyla dışarı atar. Küçük bir örnek verelim: 20 metre boyunda bir ağaç senede 1000 ton su atar. Günlük tüketimin boyutlarını görmek için ilginç bir oran değil mi? Bitkilerin hepsi aynı oranda su istemez. Birçoklarının su kayıplarını engelleyen doğal bir koruma yöntemleri vardır. Ayrıca ağaçların gövdelerinde bulunan kabuklar besi suyunu koruyan önemli surlardır.